De vastgoedactiviteit in ons land blijft hoog

Vandaag is de Notarisbarometer van de eerste zes maanden van 2021 verschenen. Wij maken voor u graag een overzicht van de belangrijkste cijfers en feiten.

De drukte op de vastgoedmarkt houdt aan. De afgelopen maanden bleven kopers bijzonder actief op de vastgoedmarkt in ons land. In het eerste semester van 2021 steeg de vastgoedactiviteit met iets meer dan 30% in vergelijking met dezelfde periode in 2020. Deze stijging moet je wat relativeren, want vanaf de semi-lockdown in maart 2020 viel de vastgoedmarkt tijdelijk stil. Maar ook in vergelijking met de eerste zes maanden van 2019 zien we een stijging van +16,7%.
Onze vastgoedmarkt zit in een uitzonderlijke fase. Misschien is er zelfs sprake van een FOMO-effect (Fear Of Missing Out), waardoor kopers zich extra gretig op vastgoed storten, aldus Notaris Bart van Opstal.
Als we het eerste semester van 2021 vergelijken met het eerste semester van 2020 merken we dat vooral de appartementen het goed deden. Appartementen lagen dus nog wat beter in de markt dan woonhuizen, maar op langere termijn blijft de verhouding tussen beide vastgoedtypes vrij stabiel.
In 2020 steeg de prijs van een woonhuis in Vlaanderen met bijna 7%. In de eerste zes maanden van 2021 ging het om een prijsstijging van 5,1% tot een gemiddelde prijs van €322.274. Een appartement werd in 2021 gemiddeld 4% duurder in vergelijking met het jaargemiddelde van 2020. Het prijsverschil tussen een woonhuis en een appartement werd de afgelopen maanden groter.
De hoge activiteit zorgt ervoor dat de gemiddelde prijzen blijven stijgen, maar minder snel dan in onze buurlanden. Notaris Bart van Opstal: ‘Onze vastgoedmarkt is altijd al een stuk stabieler geweest in vergelijking met andere landen. Dat was zo bij de financiële crisis, maar ook bij de coronacrisis.’

Op dit ogenblik zitten we in een uitzonderlijke situatie: investeerders zijn bijzonder actief, sommige panden zijn zeer gegeerd en het aanbod is ook minder groot dan een aantal jaar geleden.

Bron: www.notaris.be

Vraag uw gratis schatting aan Schatting Blijf op de hoogte Schrijf u in