Kabinet Van Peteghem: 'Verlaagde btw voor sloop en heropbouw blijft'

Het tarief van 6 procent voor de sloop en heropbouw van gebouwen bestond al langer in 32 steden. De maatregel had onder meer tot doel in die steden nieuwbouw en de verfraaiing van achtergestelde buurten aan te moedigen. De regering besliste deze regeling voor heel het land te veralgemenen om zo investeringen in de bouwsector aan te moedigen. Dat gebeurde eerst voor 2022. De maatregel werd in maart verlengd tot einde 2023.

De bouwfederatie Embuild betreurde echter dat in het begrotingsakkoord niets stond over de verlenging van het verlaagd tarief. Vlaams minister van Energie Zuhal Demir (N-VA) sloot zich aan bij deze klacht. Maar volgens de woordvoerder van Van Peteghem lag en de btw-verhoging tijdens het regeringsconclaaf niet eens op tafel.

Over de verlenging tot na 2023 is nog geen beslissing genomen. De maatregel wordt gebudgetteerd op 230 miljoen euro aan gederfde btw-inkomsten. Olivier Carrette van de vastgoedberoepsfederatie UPSI-BVS hoopt dat het verlaagde tarief evolueert van een uitzondering naar een algemeen fiscaal regime. "Het is de enige mogelijkheid om het verouderde woningarsenaal te verduurzamen", klinkt het. "Zo kan de sector meewerken aan het bereiken van de klimaatdoelstellingen."

Bron: Trends 13/10/2022

Vraag uw gratis schatting aan Schatting Blijf op de hoogte Schrijf u in