Belgische vastgoedmarkt koelt slechts licht af en blijft Europese uitzondering

Ondanks de stijgende rente en de economisch moeilijkere tijden houden onze vastgoedprijzen goed stand. Heel anders dan in andere Europese landen blijkt uit de meest recente Notarisbarometer dat onze woningen vorig jaar gemiddeld met 8 procent in prijs stegen, terwijl appartementen een prijsstijging noteerden van ruim 3 procent. In vergelijking met de inflatie kan je spreken van een lichte afkoeling, al is die relatief beperkt. Vorig jaar daalde het aantal transacties wel met 2 procent, maar 2021 was dan ook één van de topjaren. Vooral investeerders lijken toch te treuzelen momenteel en dat is alvast geen goed signaal voor onze huurmarkt.

In vergelijking met vele Europese landen doet ons vastgoed het gewoon goed. Eens te meer toont het Belgische vastgoed zijn waardevastheid aan. Dat toont ook een recente studie van kredietverzekeraar Allianz Trade aan. Hieruit blijkt dat onze buurlanden Duitsland en Nederland dit jaar met prijscorrecties van om en bij de 8 procent zullen te maken krijgen, terwijl bij ons voorspeld wordt dat de nominale waarde van ons vastgoed dit jaar min of meer een status quo zal noteren. Onze indexatie en dus stijgende lonen vangen nu eenmaal de stijgende rente op.
Wat we al eerder voorspelden, is het spagaat dat zich meer en meer laat optekenen tussen energieverslindende woningen en goed geïsoleerd vastgoed. Zoals verwacht stijgen de prijzen van energiezuinige woningen het sterkst, terwijl die van woningen met een slechte EPC-score daalden. De renovatieverplichting die vanaf 1 januari 2023 in Vlaanderen is ingevoerd, zal dit beeld wellicht nog versterken.

Belangrijke kanttekening die we dienen te maken bij de recente cijfers is het feit dat nieuwbouw het moeilijk krijgt. In 2022 was 19,5 procent van de verkochte appartementen een nieuwbouwappartement. Dat is het laagste aandeel van de afgelopen vijf jaar. Door de duurdere grondstoffen werd nieuwbouw gevoelig duurder en onze fiscaliteit van 21% btw komt nieuwbouwprojecten nu eenmaal niet ten goede.

Bron: CIB
Vraag uw gratis schatting aan Schatting Blijf op de hoogte Schrijf u in